dinsdag 17 november 2020

Olive picking 2020-2021

One of our very old olive trees

 


About 9.30am, coffee break!



All day working with a 'dembla' a long stick with which you can collect the olives


Afroditi collecting this beautiful green olives from a net


This is what fresh olive oil looks like!

In the evening we bring the olives to factory where the oil is substracted from the olives with a centrifuge



Outside the factory more bags with olives are waiting for
the centrifuge



Some very old trees are just huge!


This Kalamata olives are not for oil
but for consumption!



This beautiful landscape with its thousand colors of green!


Some of our fields are also pretty steep!
Challenging!



One tree 'gemato', meaning; completely full with olives!


Cleaning of the olives

 

dinsdag 24 maart 2020

Our fresh 2019-2020 products

Our new 750mL Olive Oil bottles.
This season we had a fantastic crop! Therefore the quality of the olive oil is superb with an acidity of approximately 0,2%!
This is also due to the short time between crop and pressing the oil. We harvest and press at the very same day!
Our oil is unfiltered and rested two month to become clear, this why our oil is so tasty! Afroditi Olive Oil, pure tradition!

Fresh oil, 2019-2020 crop 

Characteristic deep green color of olive oil
from South-West Greece (Kalamata)

Our Kalamata olives with oregano and laurel
(also our own products!)

Kalamata olives packed in recycled jars
Our Olive oil soap made of Afroditi Olive Oil and Soda

dinsdag 30 juli 2019

Greek Summer Food: GEMISTÁ

Wash these vegetables properly
Don't forget the big tomatoes. Take one of these extra
Take some fresh mint from your garden
Chop it togther with the garlic
With a spoon you take out the inside of the
 vergetables (not the potatoes).
Chop everything, including the extra tomatoe,
in small pieces.
Add oregan, salt, pepper, mint and garlic.
Add uncooked rice and ofcourse
 Afroditi Prasino Olive oil.
Mix ingredients thorougly
Fill the vegetables with this mixture. Order nicely in a baking dish and add oregan, salt, pepper, olive oil en half a cup of water
After 1,5 - 2 hours in the 150 degrees oven your

 dish is ready and tasty. 

Pour a little bit of the sauce over te vegetables
For even more tast and decoration you can add Mizitra
You will have a very nice and healthy meal on your plate
Accompanied with Feta cheese, Afroditi Kalamata Olives and some bread

woensdag 3 januari 2018

Voorjaar in Griekenland, kom helpen bij Afroditi! We gaan de boomgaarden snoeien en hout van de afgelopen oogst verbranden. Over het algemeen is het in april al heerlijk weer in zuid Griekenland en kan je lekker genieten van een zonnetje, blauwe luchten en overal bloemen. We bieden weer een mooie trip met een aantal dagen flink aanpakken. Maar ook tijd voor een fijne wandeling en uitrusten op het terras. We verblijven weer in een van de mooie huizen van Gialova Gardens. Stuur een email naar debesteolijfolie@yahoo.nl voor de data, details en voor hulp bij het zoeken van de juiste vlucht

Ook in het voorjaar, april 2018, kan je weer net zo'n mooie ervaring meemaken als deze mensen. 

Heerlijk ruime accomodatie bij Gialova Gardens. Op een steenworp van Gialova's gezellige boulevard met strand, terrassen en restaurantjes. Kosten zijn 80 euro per nacht per huis (max 4 personen). Je kunt ook zelf koken, goed ingerichte keuken is aanwezig!

Een mooie wandeling met uitzicht op de Voidokilia baai en op de achtergrond onze olijfboomgaarden. Ondertussen kan je genieten van de bloemen, de frisse lucht en de vogels

Deze foto is afgelopen februari gemaakt. In april is alles helemaal groen

Genoeg werk te doen, alles groeit hier enorm!

De natuur lacht je hier toe, heerlijk om eens een andere kijk op het leven te kunnen hebben!